Talleres de teatro de improvisación y de creación de un personaje 


¿Cuándo?

Actividad cuatrimestral: martes y miércoles, a partir del 5 y 6 de noviembre 2019


En NauART, contaremos con el placer de ofrecer clases de teatro de la mano de DespiertaBcn. Talleres para aprender a improvisar con el método Harold y para aprender de actuación y narrativa creando diferentes personajes.

Taller de improvisación

Al menos seis intérpretes y un tema. Un tema que puede ser cualquier cosa, aunque siempre funciona mejor con algo superficial, ya que en las pequeñas cosas es donde se esconden las verdades más inconmensurables. Con esta base se crea un espectáculo de escenas cortas y juegos escénicos siguiendo la inercia de las improvisaciones. Esto es el método Harold: una herramienta de creación conjunta en la que todo es posible.

Taller creación de un personaje

Trabajaremos la capacidad de observación e imitación, la gama de matices de la voz, el uso del cuerpo como herramienta íntegra en escena, la eliminación de patrones y vicios del actor, y los procesos y mecanismos de construcción de personaje. A partir de un ejercicio
del método Stanislavski y base teórica narrativa, exploraremos la creación de personajes tanto desde el punto de vista del intérprete como del escritor.

Interesados contactar con


Información adicional:

TALLER D’INICIACIÓ A LA CREACIÓ DE PERSONATGE  / TALLER DE INICIACIÓN A LA CREACIÓN DE PERSONAJE 

Detallat en assajos d’actuació de personatges tant rellevants com Stella Adler, Lee Strasberg i Edward Dight, apareix un exercici que Konstantín Stanislavski utilitzava en uns tallers amb cantants d’òpera per tal d’eliminar la propiocepció dels artistes dalt de l’escenari. El mestre rus no buscava una concentració dels intèrprets enfocada en ells mateixos i la seva autosuficiència, sinó, a través de l’investigació, estudi, imitació i posterior aplicació de moviments i sons d’un animal de la seva elecció al seu propi desplaçament en escena, estimular la ment dels artistes aportant-hi noves formes d’expressió. Aquest és, doncs, un exercici del mètode Stanislavski per ajudar a la caracterització integral (la creació d’un personatge basat totalment en un animal), però que pot ser extrapolat a parts específiques com són la caracterització vocal, el flux d’energia i ritme i els moviments generals o detall.
El resultat final de l’ús d’un animal mai és veure un hipopòtam, un babuí o un cavall desplaçant-se per l’escenari repetint les línies de diàleg d’una obra: és una capa més amb la que revestir al personatge. Humanitzar el rugir d’un lleó pot aportar elements de força i poder que l’actor no té com a persona. La mirada canina ens pot ajudar a representar un comportament expectant i planyívol. La sensualitat ens pot venir pels moviments felins o serpentejants. Amb l’ús d’un animal en la creació d’un personatge sempre s’hi ha de buscar allò que l’actor no posseeix. La finalitat d’aquest exercici és aprendre a utilitzar-lo com a recurs expressiu a l’hora de valorar els ajustos corporals que el personatge exigeix a l’actor que l’interpreti en una obra.
Les classes de preparació física i pràctica de l’exercici s’acompanyen d’un taller d’escriptura i anàlisi per tal d’entendre la construcció de personatges en narrativa i la seva relació amb la història, mitjançant el visionat de seqüències de llargmetratges, curtmetratges, i lectures dramatitzades de textos teatrals; així com el treball pràctic i l’encoratjament a creació tant a casa com a classe. Dividides en divuit sessions de pràctica actoral (hores d’escena) i catorze sessions de treball teòric sobre personatge des d’un punt de vista purament narratiu (hores d’aula), les dues branques d’estudi es segueixen l’una a l’altre, es retroalimenten, i s’intercalen per tal de treballar de forma conjunta.

Docents: Mariano Pedreira i Pol Llongueras (Companyia ¡Despierta!)
Idiomes: Català i Castellano
Lloc: Espai NauART, c/Espronceda, 154
Horari: dimecres del 6 de novembre 2019 a l’11 de març 2020, de 19h a 22h.
Per alumnes majors de 18 anys
Duració: curs de 48 hores (16 sessions)
Preu: 600 € (curs complet, possibilitat de pagament a plaços)

Taller d’iniciació a la improvisació mitjançant mètode Harold / Taller de iniciación a la improvisación mediante el método Harold

La improvisació no és un familiar pobre que serveixi només per legitimar el teatre, és una forma d’art que se sosté per si sola, amb la seva pròpia disciplina i la seva pròpia estètica. I la improvisació, descendent del segle XX de la commedia dell’Arte, té com a encarnació més efervescent el Harold. Aquest mètode d’improvisació desenvolupat per Del Close a finals dels anys 70 mentre treballava al llegendari grup d’improvisació The Committee (San Francisco, format per alumnes del The Second City de Chicago), neix com una manera d’unir tots els jocs, escenes i tècniques d’improvisació en un sol format. Grans còmics i actors nord-americans han estat formats en Harold: Bill Murray, John Belushi, Mike Myers, Chris Farley, Dan Aykroyd…
El mètode Harold es basa en la cerca de la veritat en la comedia: l’humor vertader no prové de sacrificar la realitat del moment per tal d’introduir a l’escena un acudit barat, sinó de trobar l’acudit a la realitat del moment. Dit d’una manera simple: en comèdia, la millor norma és la honestedat. El descobriment, l’observació i la reacció sinceres són millors que la invenció efectista. Aquest és també un dels principis del mètode Stanislavski d’actuació (el que ell anomenava “lleis naturals de l’actuació”): la diferenciació imperativa entre l’orgànic i l’artificial. Aquest mètode d’improvisació ofereix eines molt poderoses per ampliar els recursos no només de l’improvisador, sinó de l’intèrpret-creador, com són l’imperatiu de l’escolta, l’ús del silenci escènic, les actituds interna i externa en escena, i un desbloquejador i generador d’idees útil, entre d’altres.

Docents: Mariano Pedreira i Pol Llongueras (Companyia ¡Despierta!)
Idiomes: Català i Castellano
Lloc: Espai NauART, c/Espronceda, 154
Horari: Tots els dimarts del 5 de novembre 2019 al 10 de març 2020, de 19h a 21h.
Dirigit a majors de 18 anys
Duració: curs de 32 hores (16 sessions)
Preu: 400 € (curs complet, possibilitat de pagament a plaços)